Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за електронната идентификация, с които се въвежда чип в личните карти, предаде „Фокус”. Текстовете бяха приети с 86 и 90 гласа „за”.

С приетите промени се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Предвидено е смяната на личните карти да стане поетапно.

Смята се, че въвеждането на чип в личните карти е ключово за въвеждането на дистанционен електронен вот в чужбина.

С цел предотвратяване движението на терористите или на терористичните групи в приетите на първо четене промените са заложени допълнителни мерки за граничен контрол и такъв върху издаването на документи за самоличност и документи за пътуване.

Отхвърлен бе внесеният от ДПС законопроект, с който се предлагаше по изключение, българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес в общината, в която са били регистрирани през последните пет години.

В рамките на дебата Рамадан Аталай от ДПС, посочи, че проблемът с ромското малцинство е реален и не е само на ДПС и този законопроект предлага решение. Според него хората в омагьoсан кръг, защото хората без лични карти не могат да платят здравните си осигуровки без документи за самоличност.