Депутати с минало в структурите на бившата Държавна сигурност отново да могат да заемат ръководни длъжности в 42-то Народно събрание, настоява парламентарната група на левицата.

От Коалиция за България предлагат от Правилника за дейността на Народното събрание да отпадне текст, според който бивши сътрудници на службите на социалистическия режим нямат право да членуват в ръководството на парламента, да оглавяват парламентарните комисии или да участват в международните парламентарни делегации.

Този текст бе записан в Правилника за дейността на Народното събрание по предложение на депутатите от Синята коалиция в края на юли 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ.

При обсъждането на новия правилник председателят на Временната комисия за изработване на проекта за него Мая Манолова от Коалиция за България обясни, че този текст от правилника е бил обявен от Конституционния съд за противоконституционен.

Въвеждането на ограничителната мярка преди четири години бе безпрецедентно в новата история на България. Предложението тогава бе прието с подкрепата на 146 депутати, 12 се въздържаха, а срещу текста възразиха само от левицата и от ДПС.

В състава на предишния парламент в редиците на Коалиция за България нямаше нито един бивш сътрудник на ДС, агентурно минало имаха седмина от ДПС, трима от ГЕРБ и един от „Атака”.

Евентуалното отпадане на този текст от правилника на новия парламент ще отвори пътя към ръководни позиции на общо 12 народни представители с картончета от всички политически сили, най-високопоставен сред които е лидерът на ДПС Лютви Местан.

Бившите сътрудници на Държавна сигурност не за първи път стават обект на противоречие между старата и новата власт. В първите си интервюта след поемането на поста новият външен министър Кристиан Вигенин заяви, че ще реабилитира дипломатите с агентурно минало, които бяха сменени при управлението на кабинета „Борисов”, защото „Бъгария трябва да бъде представлявана от най-добрите”.

Президентът Росен Плевнелиев, който подписва указите за назначение на посланиците, обаче веднага парира намеренията на новия дипломат №1, като декларира, че няма да подпише назначението на никой дипломат, свързан с ДС.