Нови призиви за оставки се чуха в пленарната зала. Този път от левицата настояха за оттеглянето на земеделския министър заради множеството скандали, свързани с ведомството му през миналата година и началото на тази.

Крайно време е, щом министър Мирослав Найденов не си подава оставката, премиерът да му я поиска, заяви от парламентарната трибуна Пенко Атанасов от Коалиция за България. Той изрази притеснение от управлението на Найденов, посочвайки ръста в цените на хранителните стоки като най-пресен пример за влошаване качеството на живота у нас.

Цените са скочили с над 25 процента по времето на министъра, директен бе Атанасов и конкретизира, че цената на салама средно от 6 лева през 2009 г. е станала 9 лева, 1 кг хляб от 80 ст. през 2009 г. е поскъпнал до 1.60 лева, а яйцата от 20 стотинки през 2009 г. сега гонели 50 стотинки.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според депутата Мирослав Найденов първо осигурява условия за ценови скок, а после се обявява срещу спекулата и тръгва да спасява положението. Така Атанасов обясни поведението на земеделския министър през последните дни, който призова фермери и търговци да се вразумят и да намалят цените на яйцата, а след това обяви, че договорил по-висок внос от Полша.

Всички ограничения за земеделските производители се обясняват с кризата, а в същото време бонусите в ДФ "Земеделие" и централното управление на земеделското министерство са от порядъка на 3 милиона лева, заяви политикът от левицата.

Атанасов припомни в залата и злополучните примери с фалшивата диплома на Калина Илиева, която бе изпълнителен директор на фонд "Земеделие", както и случая с „тъмното минало” на Георги Харизанов – бивш вече шеф на "Напоителни системи".

Представителят на левицата подчерта още, че промените във фонд "Земеделие" също не са били ефективни, тъй като страната ни е усвоила едва 27,8 процента от средствата по програмата за развитие на селските райони.