Полша ще увеличи доставките на яйца на българския пазар, стана ясно след разговор на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с колегата си Марек Савицки, съобщиха от пресцентъра на земеделското ведомство.

Така Найденов изпълни заканата си заканата си да осигури внос от Полша, за да спре спекулата. Само за седмица яйцата в България поскъпнаха с близо 20 стотинки.

Полският министър е обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар.

"Полските стопани ще откликнат на молбата за засилване на доставките към България", уверил Савицки, чийто страна е най-големият производител на яйца в ЕС.

През последните дни Мирослав Найденов проведе срещи с птицевъдите и с представители на големите търговски вериги. След разговорите обаче той отбеляза, че има прехвърляне на топката. Търговците казват, че производителите доставят яйцата на високи цени, а те пък от своя страна се оправдават с търговците.

По думите на министъра преди великденските празници повечето търговски вериги ще направят промоции.

След запитване от bTV oт Държавната комисия по стоковите борси и тържищата направиха специално проучване, което показа, че в България се продават едни от най-скъпите яйца в ЕС.

Именно спряна пратка от Полша сложи началото на сегашната криза. Вносът бе спрян от Агенцията по храните заради съмнения за лошо качество и в резултат се стигна до недостиг, а Найденов не изключи хипотезата да се прави изкуствен дефицит, за да има рязко вдигане на цените преди Великден.