Антон Кутев е една от „големите усти” в редиците на БСП. Когато вземе думата, обикновено не я пуска. За какво е сбъркал като политик, кога ядоса цял Перник и защо е в политиката - заради пари или от чисти идеали.

„Винаги съм имал собствено мнение и съм отстоявал възможността да го изкажа,” каза депутатът в предаването „Тази събота”.

След труса в Перник Кутев написа във „Фейсбук”: „Земетресението събори няколко комина и един селски мост. Стотина къщи се напукаха... Помагаме на хората с напуканите къщи (нали за това е държавата) и продължаваме напред! Защо е този шум? Човек ще си каже, че си нямаме сериозни проблеми..., та се занимаваме с измислени. Вредата за живота на хората от замразените доходи е доста по-голяма, отколкото земетресението успя да нанесе!"

След скандалния пост в социалната мрежа някой разпространи номера на личния му телефон в пространството. За една вечер му се обадили 40 - 50 перничани.

„Статуса ми беше непремерен като думи, за което се извиних. Във „Фейсбук” човек прави статуси, за да предизвика дискусия. Не съм искал да обидя някого,” обясни социалистът и добави, че когато излязло по медиите, изказването му прозвучало грубо.

„Имаше най-различни изказвания – от ‘Ти не можеш да говориш така, защото не знаеш какво е!’, до такива, които ме обвиниха, че заради мен стават земетресенията,” спомня си народният представител разговорите със сърдитите перничани. Кутев дори се превърнал в най-издирваното лице в Перник след... Рихтер.

„Гафове съм правил много, още повече, че в политиката влизаш в много конфликти,” отбеляза депутатът от Коалиция за България.

„Хората мразят политиците, а медиите търсят конфликта, скандала... Политикът изглеждал сив, ако не влиза в такива конфликти, но агресивен, ако се замесвал в тях,” коментира Антон Кутев.

Мечтата на социалиста била да се занимава с изкуство, дори завършил Художествената академия „от куртоазия”. Скучно му било да учи икономика. Влизането му в политиката било обаче въпрос на идеал. В политическата игра влязъл сам.

„До 2000 г. гласувах за БСП, но не я разпознавах,” казва Кутев, според който днес партията има големи шансове „да внесе реалността в политиката”.

В политическата си кариера Антон Кутев скъсал връзките си с всякакви финансови кръгове. „Голяма част от политиците са въвлечени, или са били въвлечени, в подобни схеми и затова са зависими... Ако аз мога да се скарам по всяко време с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, това е защото не могат да ме хванат за нищо.”

Антон Кутев каза още, че нямал почти никаква собственост – само автомобил на лизинг, за който му стигала депутатската заплата.

Цялото интервю гледайте тук.