Само за година и половина президентът Георги Първанов се превърна от един от най-успешните политици в политически труп, чийто пример трябва да се учи в учебниците. Такъв коментар на събитията в левицата направи депутатът от БСП Антон Кутев в предаването „Нека говорят…” по bTV.

„Излизайки от два успешни мандата на президент, ако просто беше застанал зад ръководството, без властови амбиции и опити да срутва къщичката, Първанов щеше да бъде най-силният политик, имаше възможност да стане сивия кардинал, щеше да стои отзад с авторитета на политик, чиито думи звънят”, изреди емоционално Кутев.
Той разкритикува Георги Първанов и за това, че в негово лице БСП губи един огромен авторитет и нарече хода му „политическа глупост”.

Депутатът призна, че заради действията на движението АБВ е „по-скоро натъжен, отколкото разтревожен”. „Виждаме трети неуспешен римейк на този проект – видяхме го преди две години с основаването, после на конгреса, а сега за трети път, но вече с много по-малко хора”, изтъкна Антон Кутев.

„Досега Първанов не си беше позволявал действия, които пряко да нанесат вреда на БСП на изборите”, допълни той и прогнозира разделение в БСП, а не разширение на електората на левицата, каквото очакват от АБВ с алтернативната листа за евроизборите. „Бойко Борисов вече цяла седмица се шегува с тях – понякога с такива действия ставаме за смях”, призна Кутев.

Той аргументира и обвинението в предателство към евродепутата Ивайло Калфин, който ще оглави алтернативната листа на АБВ. „Не е вярно, че Калфин не е член на БСП – той беше член, но излезе през 1996 г. в най-тежкия момент за партията. БСП е прощавала на Калфин през цялото време и се е опитвала да го развива.
Затова има огромна обида от структурите. За да стане Калфин евродепутат, 200 000 души са работили без никаква надежда някой от тях да получава по 10 000 евро”, изтъкна Антон Кутев.