Подкрепата на ДПС за зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ идва в отговор на решението на БСП да затегне изискванията за уседналост и да не позволи агитация на майчин език. Това заяви в студиото на „Лице в лице” депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.

„Всяка политическа сила си има интереси или принципи. Това, че сме коалиция с ДПС не ни задължава да си нарушаваме принципите”, заяви той.

„ДПС имат свой начин, по който те работят – политически манталитет... те обичат резки политически жестове, те са наясно със стойностите в политиката, какво създава възможности (политически назначения, сфери на влияние)”, посочи Кутев, но подчерта, че на една партия с между 400 и 600 хиляди избиратели не може да се приписват всички недъзи на прехода.

Кутев не очаква коалиция между ГЕРБ и ДПС. По думите му такъв ход би бил най-вече в полза на БСП.

Депутатът подчерта, че целият скандал около ЦИК е с цел ГЕРБ отново да получат преимуществата, с които са свикнали. Кутев беше категоричен, че всички изборни победи на ГЕРБ (включително и президентските от 2011 г.) са факт благодарение на комисията и системата на бившите управляващи е била недемократична и европейска.

Кутев беше категоричен, че няма проблем БСП да се яви на предсрочни избори.