„Движение България на гражданите” започва кампания за събиране на гражданска подкрепа от 108 хиляди подписа в подкрепа на антикорупционния закон. За проекта на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева гласуваха само ГЕРБ и Реформаторите, а АБВ и Патриотите се въздържаха и така той не мина.

Целта е срещу всеки от 108-те депутатски гласа, които в четвъртък го отхвърлиха, да се съберат по 1000 граждански подписа. Решението е било взето вчера вечерта на Национален съвет на партията в Пловдив.

Кунева заяви днес на пресконференция, че отхвърленият закон се крепи на основни постаменти, срещу които никой не е повдигнал критики - да е единен орган, да се ръководи еднолично и да е фокусиран върху висшите етажи на властта и хората с достъп до обществени средства.

Доволна съм, че ГЕРБ и РБ застанаха единни зад този законопроект, заяви Кунева. По думите й това е знак за стабилност в отношенията между двете сили в управлението.

По отношение на анонимните сигнали Кунева определи като странно положението прокуратурата, която е по-тежкият наказателен орган, да може да се самосезира по анонимни публикации, а бюрото, което е административен орган, да не може да приема анонимни сигнали. Тя заяви, че не може да приеме твърденията на лидера на БСП Михаил Миков, че проверките са репресия. Нима да те спрат от КАТ или това, че партиите се проверяват от Сметната палата, е репресия, попита тя.

Вицепремиерът коментира, че е разочарована от решението на депутатите, но не и разколебана. Тя заяви, че донякъде разбира депутатите, които са посочили аргументи против навлизането в личното им пространство и са гласували срещу закона, но не може да разбере тези, които са се въздържали. Как е възможно да нямаш мнение по толкова важна тема като борбата с корупцията, попита тя.

Кунева коментира още, че създаването на антикорупционно бюро изисква време и финансов ресурс. Планирах да бъде включено в бюджета за следващата година, сега това се отлага, посочи тя.

Сред другите решения на Националния съвет са депутатите на ДБГ да внесат поправки в конституционните промени между първо и второ четене за явно гласуване във Висшия съдебен съвет.

Лидерът на ДБГ посочи, че в Пловдив ще има единна кандидатура на РБ за кмет и че движението ще обяви решението си във вторник, съобщиха още от партията.

Прието беше и решение Движението да участва в кампанията в подкрепа на електронното гласуване за референдума. Не отстъпваме от настояването за машинно гласуване в цялата страна, подчерта Кунева и посочи, че то е гаранция за честността на изборите.