Ние не можем да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността. В договора, който аз съм подписала, има едно-единствено изискване и то е да се изпълнят техническите параметри на Шенген. Ние сме ги изпълнили. Това подчерта вицепремиерът Меглена Кунева.

Вицепремиерът обясни, че сега най-важната задача пред България е да насочи усилията си в областта на резултати от съдебната реформа и резултати от борбата с корупцията.

В същото време трябва да се намери балансът между натиска по отношение на миграцията, сигурността на страната си, и критиките, които България търпи, подчерта Меглена Кунева.

По отношение на датата ни на влизане в Шенгеското пространство, тя изрази надежда, че ще има резултат в рамките на годината.

"Имах много големи надежди още през юни това да се случи, продължавам с варианта за Люксембургското председателство. За мен е много голяма опасност, ако отиде във втората половина на годината, по-дълбоко в есента, октомври. Знаете, ние имаме избори тогава, винаги е по-нефокусирано отношението към тези толкова важни въпроси", заяви Кунева.