Формулировката „Национално бюро” е избрана, защото и в момента има комисия, която проверява за корупция по високите етажи на властта, но тя не работи. Това подчерта вицепремиерът Меглена Кунева в студиото на „Лице в лице”.

Припомняме, бюрото се създава с приетия от правителството Закон за борба с корупцията, като то ще проверява имуществото на високопоставени служители, както и дали са в конфликт на интереси.

„Когато се минава през Народното събрание за назначаването на такава комисия, се търси консенсус. Аз не търся толкова консенсус, колкото решителност, сила и ефективност”, подчерта Кунева. Тя подчерта, че въпреки публично изразените му опасения от възможен „лов на вещици”, премиерът Бойко Борисов изцяло подкрепя новия закон.

Вицепремиерът посочи, че инспекторите от бюрото ще разполагат с „всички средства, с които разполага едно разследване от такъв характер”. Те ще имат достъп до всички регистри, при определени условия ще искат падане на банковата тайна, а институции като ДАНС ще могат да им дават информация в 14-дневен срок. Всеки сигнал ще се разглежда от двама инспектори.

Обект на проверки ще бъдат политици, но и други държавни служители, изложени на корупционен риск. Директорите на държавни фирми, които имат за принципал дадено министерство, ще бъдат проверявани от инспектората на съответното ведомство, като новото звено ще се явява методически ръководител и ще се прави същото засичане на данните.

По думите на Кунева, бюрото ще съчетава функциите на Сметната палата (където в момента лицата на публични длъжности подават декларации за имотното си състояние), Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и (така и не показалия голяма ефективност аналитичен център) БОРКОР. Според вицепремиера, заетите в органа ще са под 100 души.

По повод възможността за работа по анонимни сигнали, Меглена Кунева запита: „Какво ще предпочетем – да има един анонимен сигнал, който се разхожда из цялото интернет пространство или когато има основателно съмнение и то бъде проверявано по методика?”

Бившият еврокомисар изрази мнение, че директорът на бюрото трябва да идва от системата на МВР, като посочи, че не смята, че е нужно да има юридическо образование. Той ще се предлага от Министерски съвет и ще се одобрява от президента.

Банкерски страсти

„Реформаторският блок гледа толкова сериозно на кандидатурата на Бисер Манолов, че това е кандидатурата на Реформаторския блок”, категорична беше Кунева, макар днес да се оказа, че дясното обединение подкрепя и предложения от ГЕРБ Димитър Радев.

Лидерът на ДБГ обясни, че подкрепата за Манолов в РБ е безусловна, докато Радев ще бъде изслушан още един път. В същото време, Кунева загатна, че управляващите може реципрочно да подкрепят техния кандидат.

Тя беше категорична, че няма да се стигне до разделяне на реформаторския вот между двамата кандидати и изреди достойнствата на Манолов. „Един от най-големите му плюсове е, че той е познат в България”, заяви Кунева и припомни ролята му при изплащането на гарантираните влогове от КТБ.