Реформаторският блок издига две кандидатури за управител на БНБ - Димитър Радев и Бисер Манолов, съобщи на пресконференция в парламента съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

Манолов вече е предложен от Движение "България на гражданите", а Радев е номинация на ГЕРБ.

Радан Кънев разясни, че по този начин ще се даде възможност за конкуренция между кандидатури, издигнати от управляващата коалиция. Считаме двамата за общи кандидати на Реформаторския блок, подчерта той.

Кънев посочи, че според приетите от парламента процедури всеки депутат може да гласува и за повече от един кандидат.

При равни други условия, ако отговорите на поставените от нас въпроси са удовлетворителни, предполагам, че народните представители от РБ ще гласуват и за двете кандидатури, които са издигнали, допълни той.

Кънев беше категоричен, че няма напрежение в РБ. „Първоначалната ни идея за общи кандидатури на партиите от мнозинството, не по наша вина, не беше осъществена. Аз не хвърлям нищо в чужди дворове, не сме такива хора. Факт е, че ние преговаряхме и изчакахме до последния момент”, уточни Кънев, като допълни, че подхождат максимално конструктивно. По думите му Радев и Манолов не са и не се чувстват партийни кандидати.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски отбеляза, че управлението на БНБ не е политическа длъжност и не трябва да зависи от политически схеми.

По-рано днес АБВ издигна кандидатурата на икономиста Виктор Йоцов за управител на БНБ.