75 на сто от назначенията в министерствата стават без конкурс. Това откри партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Държавната администрация обаче опроверга твърденията.

От новата партия твърдят, че от началото на мандата до днес ГЕРБ са подменили почти половината от работещи в централната администрация и то без конкурси.

„На практика от 5 новоназначени само един е с конкурс”, коментира Димитър Танев.

Хората на Кунева нарекоха новоназначените "калинки".

Тома Биков допълва, че това по всяка вероятност са в огромната си част политически назначения на хора, които не са способни да издържат нормален конкурс за влизане в държавната администрация.

Според тях в Министерския съвет са проведени едва 5 конкурса при 212 новопостъпили служители. А министерство на финансите от 382 назначения само 41 са с конкурс.

Управляващите обвиниха хората от партията на Кунева, че четат числата както им изнася.

„Те се използват по един доста нечестен начин. Една значителна част от хората, за които се говори тук от тези проценти са хора, излезли по майчинство и съответно временно заместване”, опроверга финансовият министър Симеон Дянков.

Според него, ако се махнат работещите по заместване, хората на трудов договор и преместените от друга администрация, остава процент на назначени без конкурс, но много по-малък.

„Така, че ако сравнят тези данни с периода на Станишев или периода на Сакскобургготски, те ще са едни и същи”, добави той.

Вицепремиерът съобщи, че от ноември миналата година рязко е съкратил възможностите да се започва работа в държавната администрация без конкурс. Факт е обаче, че обявените конкурси при това управление са спаднали с една трета.

По-късно и от Министерския съвет обвиниха "Движение България на гражданите" в некоректно представяне на данните. Половината нови назначения без конкурс са на чиновници, преминали на Дондуков 1 от закритото Министерство на държавната администрация и от Министерството на финансите. Останалите пък работели там по заместване или не са държавни служители, а са на трудов договор.