ГЕРБ и БСП идентифицираха като проблем корупцията по високите етажи и всеки предлага своето легитимно решение. Има детайли от двата законопроекта, по които може да се търси правилното сечение, но има и много въпроси, които са на „или-или” – дали ръководителят на новия антикорупционен орган ще се избира от президента, ще има ли разследващи функции, ще отнема ли незаконно придобито имущество. Това коментира депутатът от БСП Крум Зарков в студиото на „Тази сутрин”.

Той отхвърли обвиненията на управляващите, че левицата е преписала законопроекта на ГЕРБ. „Законопроектите се припокриват в частта, в която вадят специализираната агенция от ДАНС. Ние правим от нея основата и изграждаме около нея съответния орган. В законопроекта на ГЕРБ гръбнакът е комисията за конфискация на имущество”, посочи социалистът.

Зарков отбеляза, че БСП насочват проекта си към разследването на един тип престъпление (получаването на подкуп), извършвано от конкретен тип лица (депутати и министри), докато вариантът предложен от партията на Бойко Борисов е значително по-слабо фокусиран.

По въпроса с избора на председател на антикорупционния орган, депутатът посочи, че президентът Румен Радев още от предизборната кампания е ангажиран с темата за политическата корупция, освен това не е добра практика парламентът да избира този, който след това ще разследва членовете му.

„В Закона за конфликт на интереси никъде не беше разписана процедура с тефтерчета (като това на бившия председател на действащата по закона комисия Филип Златанов – б.р.), законът не може сам да се пази от тези, които го прилагат, затова е важно кой ще носи отговорност”, подчерта Крум Зарков.

Той посочи, че БСП са искали да покажат как се прави законодателен процес, като първо са провели серия срещи около законопроекта и тогава са го внесли, а не обратното. „Не сме търсили подкрепа, търсехме експертно становище от експертите, а на посланиците представихме основните пунктове, които считаме за важни”, обясни Зарков, като призна, че през последните месеци от БСП са усетили нуждата да бъдат по-активни по въпроси като борбата с корупцията и съдебната реформа.

Социалистът призна, че лично не е празнувал 9 септември, но освен това и не споделя мнението на ДАНС, че Русия е най-голямата заплаха за сигурността на страната ни.