Идеята на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, която тя обяви пред „Дарик”, доходите на най-бедните да бъдат увеличени чрез заем шокирала лидера на ДСБ Иван Костов.

По думите му, кабинетът „Борисов” през тази година разполагал с бюджет с 5 млрд. лв. повече в сравнение с 2008 г., а въпреки това управлението е генерирало бедност и хората са излезли на улицата.

„Представете си къде са отишли 5-те милиарда, щом не са стигнали до хората. Разбирам да катастрофираш, ако си изправен пред изключително тежки финансови проблеми, но при това положение е просто изумителна сръчност," коментира Иван Костов.

Той посъветва бъдещото служебно правителство, чийто състав президентът Росен Плевнелиев ще обяви във вторник, да не тегли кредити, защото така държавата няма да увеличи доходите си при условие, че ще трябва да връща заема.

Според тъмносините първата задача на служебното правителство е да запази финансовата стабилност, за да не допусне разрастване на икономическата и социална криза.

„Служебното правителство трябва да проведе честни избори, но преди това трябва да овладее политическата криза. То няма право да променя политиката на доходите на правителството на Бойко Борисов, която доведе до тази катастрофа. То няма сили да започне антимонополна политика, защото няма законова база,” предупреди обаче Иван Костов.

Съпартиецът му Светослав Малинов коментира участието на формацията в предсрочните парламентарни избори. Той не изключи избирателната активност да е ниска и отбеляза, че от този „проблем на българската демокрация” ще загубят всички.

ДСБ настояват поне част от исканията на протестиращите да бъдат включени в Изборния кодекс, за да не се почувстват гражданите изиграни от политиците и партиите.

Депутатите отказаха да уточнят под какво име ще се явят на изборите, но подчертаха, че фигурата на Иван Костов и абревиатурата ДСБ винаги ще изпъкват.