Начинът, по който беше взето и представено решението за спиране на проекта „Южен поток”, потвърждава защо енергийната независимост и диверсификацията на енергийните източници за Европа са толкова важни. Такъв коментар направи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, след като руският президент Владимит Путин обяви от Анкара закриването на проекта, обвини за това България и постави под въпрос суверенитета на страната.

„Да си припомним, че ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на „Южен поток”, която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство. Това законодателство е там, за да защити нашите потребителите - гражданите и промишлеността - от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките”, подчерта Кристалина Георгиева.

„Тази позиция е известна на руската страна и не се е променила вчера, не може това да бъде причината за това решение”, посочи българският еврокомисар, намеквайки, че позициите на ЕС и България не може да са причина за закриването на проекта, както изтъкна руският държавен глава в Турция.

„Отказът да се допуснат други доставчици до тръбите на „Южен поток” се оказва неприемливо за руската страна”, подчерта Кристалина Георгиева.

„България е суверенна страна, сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за „Южен поток” достъп до тръбата за други доставчици е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите”, заяви още Кристалина Георгиева.

„От гледна точка на Югоизточна Европа диверсификацията наистина е много важна. Вътрешният пазар трябва да защитава потребителите в Европа. Комисията ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа”, добави тя.

В коментар на предложението на Владимир Путин България да поиска от ЕК компенсации за пропуснати ползи заради закриването на „Южен поток” Георгиева подчерта, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите за доставки на газ от различни източници.

„ЕС ще продължи да бъде в следващите години най-големият източник за инвестиции в българската икономика, както досега.България очаква да получи за следващите седем години 32 милиарда лева, че от досегашния бюджетен период има още 9 млрд. лв., които потенциално страната може да усвои. Да се надяваме, че ще ги усвои максимално. Има възможност да се обсъждат начини европейското финансиране да допринесе за енергийната независимост на България”, посочи Георгиева.