Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са политически трудни. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, като посочи като приоритети здравеопазването, пенсионната система и администрацията.

Тя обясни, че комисията може и да не започне процедура срещу България заради свръхдефицита, но подчерта, че трикратното му увеличаване в рамките на 1 година е сериозен проблем, който изисква сериозни мерки. Прогнозата на Европейската комисия за спад на растежа и инвестициите, и увеличаване на дълга и дефиците, по думите на комисар Кристалина Георгиева, е тревожна. Според нея затварянето на КТБ е само една от причините. Другите са: все още трудната икономическа ситуация в Европа, кризата в Украйна и продължителния период на политическа нестабилност у нас. Перспективите обаче могат да се променят при промяна на политиките.

При тези условия, от това, което сега имаме, ние очакваме такъв дефицит. Ако се вземат мерки и доведат до ограничаване на дефицита, прогнозата ще се коригира надолу, каза Георгиева.

Дали ще има процедура за свръхдефицит срещу България, ще стане ясно през април, след оценка на причините за него и действията за намаляването му.

Ние в комисията се отнасяме много сериозно към това, каква е комбинацията на проблем и усилия за неговото решаване. Когато ги видим, тогава правим препоръка към съвета, допълни тя.

Отдавна отлаганите реформи в здравеопазването, пенсионната система и администрацията, да бъдат доведени до край, да се подобри инвестиционния климат и да се въведе електронно управление, призова Кристалина Георгиева и предупреди, че в противен случай, наред с икономическите проблеми, ще се задълбочават и политическите.

Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли.

Според Кристалина Георгиева второто правителство на Бойко Борисов дава надежда за изход.