„Оставката на Кристалина Георгиева като еврокомисар е поредният провал във външната политика на правителството на Бойко Борисов”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й смяната на Ирина Бокова с Георгиева по време на състезанието за генерален секретар на ООН е било унижение на България пред света. „Сега ще бъдем лишени от възможността да имаме зам.-председател на Европейската комисия и ще ни се отнеме ресора „Бюджет и финанси”, който е най-важен”, допълва Нинова.

„Дори европейските партньори на Бойко Борисов му обръщат гръб, след като отнемат на страната ни тези възможности”, каза още лидерът на левицата.

Нинова определи слуховете, че следващия еврокомисар ще бъде настоящият президент Росен Плевнелиев, като задкулисни игри. „Просто гледат да си уредят лично топли местенца в Европа”, допълни тя.

Тя призова премиера да не обсъжда и да не номинира българин за този пост докато не минат президентските избори.

„Бойко Борисов вече няма моралното право да го прави. Тук вътре след изборите вероятно ще има нова политическа конфигурация, така че той няма моралното право да номинира българин за този пост”, аргументира се Нинова.

„Не сме очаквали, че Кристалина Георгиева ще отиде в Световната банка, но че нещо ще се случи – да, защото очевидно това е една задкулисна игра, отдавна е замислена и в която допускаме и българското правителство да участва”, каза лидерът на БСП.