Красин Димитров е изборът на кабинета „Орешарски” за зам.-министър на икономиката и енергетиката, съобщиха от правителствената информационна служба.

47-годишният икономист има дългогодишна кариера в международни организации с дейност на Балканите. Той е магистър по управление и организация на промишлеността от УНСС и по бизнес администрация от Университета „Линкълн” във Великобритания.

Бил е областен директор на Департамент „Търговия и индустрия" в правителството на ООН и ЕС в Косово (UNMIK-EU), ръководил е екип за икономическа реформа в Черна гора по програма на USAID, както и екип за приватизация в Сърбия по програма на EAR-EU.

Димитров е старши финансов експерт и ръководител на екип за икономически реформи с цел подобряване на бизнес средата в Босна и Херцеговина по програма на USAID, старши финансов експерт и ръководител на екип за кризисен мениджмънт в Сърбия, старши експерт по финанси и управление на малки и средни предприятия в Босна и Херцеговина (Световна банка), старши експерт по финанси и приватизация в Косово по програма на EuropeAid.

В момента е асоцииран сътружник в Wyn River Ltd. и международен консултант на ООН, ЕБВР и Световната банка за страните от Централна и Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз.

Квалификацията му е в областта на икономическите реформи, насочени към постигане на растеж чрез регулиране и управление на бизнес средата, стимулиране развитието на малки и средни предприятия, публично-частното партньорство, конкурентоспособността и иновациите.