Намерението на вицепремиера Симеон Дянков да свали ДДС до 18 процента е в полза на монополистите на пазара, смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му тази мярка може да даде ефект само, ако има свободна конкуренция на пазара, но у нас такава нямало.

Вчера финансовият министър обяви, че данъкът може да бъде намален с 2%, ако бюджетът за 2012 година го позволи. Това можело да стане на две стъпки - с по един процент, още през тази година. Според изчисленията на Дянков, от мярката хазната ще загуби около 500 млн. лева, но ще спечелят всички потребители. Преди Дянков премиерън Борисов обяви, че ДДС може да бъде свален в края на мандата на ГЕРБ.

Според Костов обаче данъците в България са ниски, за да привлекат инвеститори, които са прогонени, заради монополизираните цели сектори в икономиката, корумпираната администрация и неработещото съдопроизводство.

За да се компенсират тези недъзи на системата управляващите отиват към ниски данъци, но е по добре да се върви по обратния път, смята Костов. По думите му, ако тези проблеми бъдат решени, данъците ще може дори да се повишат.

Костов бе в Пловдив, където участва в първия от серията политически семинари на ДСБ, насочен към младите членове на партията от района.

Радан Кънев, заместник- председател на партията, обяви, че кампанията на Синята коалиция за парламентарните избори започва от сега. Намерението им е тя да бъде едногодишна - "село по село, човек по човек в директен контакт с хората".