След развода с Мартин Димитров, пред любимия си манастир – в Драгалевци, лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че не чувства вина за случващото се със Синята коалиция.

„Не занимавам Господ с политически теми, нито духовните лица в манастира, те не са ни тема. Силата съм си я взел предварително и си е в мен”, каза Костов. Но уточни, че "десен човек няма да подмине архимандрит".

"Костов е за камуфлаж"

Трябва да се скрият зад някой, защото не могат да понесат отговорност за такова рязко извиване на кормилото в другата посока. Ако настоявате да понеса някаква отговорност, тя е само за постоянството – за това, че не съм тръгнал да правя тези завои. Защото те са измяна на синия избирател”, каза лидерът на ДСБ.

И добави, че категорично не е сам, защото от партията са излезли само няколко души, а всички останали в партията подкрепят неговата позиция.

Разбрал за оттеглянето на Мартин Димитров „заедно с всички останали”, от медиите. Но след това разговаряли дълго и подробно, както би трябвало да се държи един десен лидер, по думите на Костов.

Компромиси

„Искам да призная, че съм правил много компромиси със СДС, включително на последните избори. Компромиси, за които не ми повярваха от собственото ми семейство”, каза Костов, визирайки поканата към десните да гласуват за Румен Христов, който бе кандидат за президент, номиниран от СДС.

Облекчен

Семейството му въздъхнало с облекчение след раздялата със СДС.

"Обичам, когато разчитаме на собствените си сили", каза Костов и сподели, че едно от местата, на които си почива е именно манастирът в Драгалевци, откъдето си тръгва, отнасяйки душевна ведрина. И защото вярва, че местата на църквите и манастирите не са избрани случайно, а защото хората усещат тези места като близки и даващи им сили.

"Всяко живо същество се отблагодарява на грижите, по принцип и човекът е такъв", каза Костов, разказвайки за теменужките, които отглеждат със съпругата му Елена в дома си.

А самият той получава благодарност от тези, на които е дал най-съкровеното си.

"Това е семейството ми, дъщерите ми, които съм опазил от пороците на съвременността, които съм образовал и възпитал, които са създали свои деца. Тези хора не могат да не са благодарни", сподели партийният лидер.

Носи самоирония, но не може да се смее

"След загубата на майка ми рядко ми се връща чувството за желанието да се смея... Има неща, които не се връщат при човека. Може и с мен да е така. Не знам. Това са естествени неща. Други трябва да се смеят, други трябва да пеят, да носят голямата виталност на живота. Някои загуби просто не можем да ги пренесем, надживеем”, каза Костов.

И посочи, че за хора като него загубата на родителите е съпътствана с постянно чувство на синовна признателност. Не може да преодолее и раздялата на дъщеря му със съпруга й. Но вижда усилията й да поеме грижите за децата си, както и доброто отношение на баща им.

Целия разговор на Теодора Енчева с Иван Костов - вижте тук