„Бунтът в бежанският лагер в Харманли е последица от неадекватната политика по темата бежанци”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия броени дни след като обектът беше поставен под карантина.

„Толкова време алармираме за тези проблеми, котио се случиха там. Включително здравните и рутинни проблеми. Като нехаят и само се тупат в гърдите колко много са свършили, дотук ще се стигне”, допълни Нинова.

Тя добави, че превръщането на лагера в такъв от затворен тип е закъсняло и според нея държавата е реагирала неадекватно месеци наред.

„Илияна Йотова опита с наши хора, с представители на Европейския парламент да влезе в лагера и ги спряха, че има опасност от заразни болести”, припомни Нинова.

Националистите искат "репресивна реакция"

Извършителите на бунта в Харманли да бъдат изведени извън страната, обявиха от „Обединени патриоти”.

„Трябва да има репресивна реакция и министърът на вътрешните работи да я организира незабавно. Всички, които палят, горят и демонстрират неуважение към българския народ и институции трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък. Да понесат цялата отговорност на закона-арести, излежаване на присъди и всичко останало”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Според Борис Ячев от НФСБ организаторите на бунта трябва да бъдат репатрирани: „Това са хора, които нямат статут. Спрямо тях трябва да се приложат и мерки от международното законодателство и да се върнат от където са дошли”.

„Тези, които палят и безчинстват да бъдат извозени на момента извън страната. Да се установят извършителите, и който е мятал камъни по българския полицай, палил и чупил, да понесе цялата строгост на закона, да бъдат изведени извън страната”, каза и Николай Александров от Атака.