Депутатите подкрепиха създаване на временна анкетна комисия за дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица. Новото звено в парламента бе формирано след повторно гласуване. „За” се обявиха 116 народни представители, 70 бяха против предложението, а въздържали се нямаше.

Комисията бе поискана от "Атака" в последния ден на април и трябва да се заеме най-вече със срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на EVN Щефан Шишковиц. Националистите настояват, след създаването на комисията, президентът да присъства на нейните заседания, за да стане ясно какво е говорено по време на тези срещи.

Предложението на "Атака" беше подкрепено от ДПС и Коалиция за България. От ГЕРБ гласуваха против с аргумента, че е предизборно и портивоконституционно.

Комисията ще оглави депутатът от „Атака” Магдалена Ташева. Другите членове - Явор Куюмджиев, Красимир Янков и Филип Попов от БСП; Мустафа Карадайъ, Дурхан Мустафа и Петя Раева от ДПС; и Данаил Кирилов, Делян Добрев и Александър Ненков от ГЕРБ.

Скандал и обиди

Преди гласуването на комисията зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева попита управляващите кой определи, че контактите на Плевнелиев с един от представителите на ЕРП-тата са нерегламентирани.

„Ако подкрепите създаването на тази комисия, означава, че е безсмислена дейността на три постоянни комисии, една от които Комисията по енергетиката. Защо трябва да създаваме анкетна комисия по въпроси, с които се занимават действащи комисии? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен, обединител на народа? Кой определи, че тези контакти са нерегламентирани? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения”, подчерта Цачева.

Депутатите се скараха за състава и ръководството на комисията и за начина на водене на дебата в пленарна зала.

„Не се дръжте като фелдфебел в празна зала. Не давайте основание за срам и позор, който днес и вчера предизвиквате в залата. Удобно се разсейвате, удобно гледате вдясно, удачно гледате в центъра, умилквате се на „Атака”. Г-жо Манолова, вие се държите срамно в това Народно събрание. Вие правите комисии, като че ли ще управлявате за вечни времена. Слизайте от трибуната и напуснете Народното събрание”, заяви Снежана Дукова от партията на Борисов.

След нейното изказване се чуваха викове „Оставка”.
Зам.-председателят на парламента Мая Манолова пък коментира, че се срамува от това, което се лее от трибуната.