Депутатите решиха да създадат времена анкетна комисия, която ще проучва сделката за продажба на летище Божурище през 2005 г. и процедурата за обявяването му за паметник на културата (2008 и 2010 г.)

Предложението беше направено от Красимир Велчев от ГЕРБ. Петър Мутафчиев от БСП ще е председател на анкетната комисия, която е съставена от 8 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. От ГЕРБ членове са Красимир Велчев и Данаил Кирилов.

Красимир Велчев каза, че е направил предложението за създаване на комисия, за да се даде отговор на обществото дали може с лека ръка да се унищожава националното историческо наследство. Летище Божурище той определи като светиня и каза, че това е може би най-старото действащо запазено летище, там е и най-старата аерогара - тази година се навършват 100 г. от откриването й.

"Ние ще подкрепим и то без каквито и да е условия, но очаквам подобно отговорно поведение от ваша страна по отношение на бюджета. Затова ви моля, дръжте се достойно", каза Петър Мутафчиев. „От вчера четем за решение на ВАС, с което се отменя заповедта на министъра на културата (бел. ред. – Вежди Рашидов) за обявяване на летището за паметник на културата”, добави бившият транспортен министър при Тройната коалиция.

„Оттук нататък е важно какви са правомощията на парламента, след като има вече съдебно решение, дали НС може да промени хода на сделката”, добави Антон Кутев от БСП. Опасенията му са, че комисията евентуално ще констатира нередности, но нищо няма да може да промени.