Парламентарната комисия по отбрана отхвърли предложението за връщане на наборната служба. Предложението на Патриотите обаче ще бъде дебатирано и в пленарната зала.

Гласуването беше след почти двучасов дебат. Законопроектът предвижда паралелно запазване на сегашната професионална служба. От ПФ представиха мотивите за предложението, като посочиха целта за повишаване на отбранителната способност на страната, даването на военна подготовка на младите хора, както и невъзможността според тях професионалната армия със сегашния й размер да защити страната при нужда.

Според военния министър Николай Ненчев предложението противоречи на Конституцията. Той изтъкна и по-скъпата издръжка на наборните военнослужещи наред с липсата на адекватна инфраструктура след освобождаването през изминалите години от излишните за армията имоти.

От ГЕРБ не приеха аргументите за законопроекта. Посочиха неефективността на наборните военнослужещи, определиха наборната служба като архаизъм, който има много недостатъци.
Прозвучаха и редица други аргументи, като този от страна на депутат от БСП, че с наборна войска не може да се противопоставим на тероризма.

Последният набор, който отбиваше задължителната си военна служба, беше изпратен в края на 2007 г. Това бяха близо 2300 български момчета.

Сред тях е и Димитър Григоров. „Като си пубертет неориентиран, на третия месец започваш да осъзнаваш, че не е толкова лесен животът, и излязох променен”, обясни той.

За да се върне наборната служба, трябва да се обучат близо половин милион младежи, които са навършили възраст за войници в изминалите десет години. Освен това подготовката на кадрови и наборни на едно място е изключена.

„Професионалния го обучаваме 3 години и го ползваме 15, наборният трябва денонощно да бъде обучаван без право да излиза от гарнизона”, посочи полк. Игнат Спахийски, заместник-директор на дирекция "Човешки ресурси" към военното министерство.

Не е изчислено колко точно ще струва назначаването на офицери, които да обучават наборната армия, изграждане на казарми и купуването на техника за близо 50 хиляди наборници едновременно.

Изчисленията на военното министерство сочат, че по-евтино излиза професионалната армия и инвестицията се отплаща във времето.

Законът дава възможност за първоначална военна подготовка по желание.

Курсовете за 30-дневна военна подготовка са преминали няколко випуска.