Парламентарната комисия за разследване на избора на нов боен самолет проведе първото си заседание. Тя беше създадена през миналата седмица, за да провери имало ли е натиск върху работната група и служебното правителство при класирането на офертите за доставка на изтребители.

На първо място експертите поставиха шведската оферта за „Грипен”, а португалската оферта за изтребителите Ф - 16 беше декласирана.

Работата на комисията ще бъде открита и заседанията ще бъдат закрити когато се гледа класифицирана информация.

Комисията няма за цел да преподрежда направеното класиране или да бави преговорите по доставка на новия самолет но при откриване на нарушения ще информира правителството. Целта е да се запознае с обстоятелствата около конкурса до края на септември.

На този етап не е обсъждано дали ще бъдат привиквани служебният премиер Огнян Герджиков и хора от администрацията на президента Румен Радев. Председателят на комисията Емил Христов отрече тя да е трибунал срещу държавния глава.

„Не може отговорни институции да казват, че сме трибунал – не, не сме трибунал. Ние сме Народно събрание. Въпросите са поставени и трябва да бъде отговорено. Има много въпроси, вие ще станете свидетели на тях по време на работата на комисията”, каза пред журналисти той.