Документ от заседание на регионалната структура на ДПС - Велико Търново от 6 ноември 2013 година беше публикуван от сайта Фактор.бг миналата година и стигна до трибуната на Народното събрание. Документът, чиято автентичност не е потвърдена, разкрива откровено политическо кадруване и търговия с влияние. Според текста кандидатите за държавни длъжности се избират не според качествата си на експерти, а според партийната лоялност.

На заседание, в присъствието на областния председател Гюнай Далоолу и председателите на общинските структури на ДПС, се решава съдбата на постовете в администрацията преди да са проведени конкурсите. Лансират се хора, за които пише „Наш кадър", „лицето е лоялен към партията", „Пашов е наш и остава", „Очаква се да спечели конкурса", „ние искаме зам. директор". За някои от старите директори пък пише: „Ще се постараем да бъде сменен", „трябва да се махне", „задължителна смяна", „искаме смяна на шефа".

Според документа, заседанието се е провело на 6 ноември миналата година. Три месеца по-късно bTV провери колко от хората, посочени в документа, са заели държавните постове.

В протокола от партийното заседание е отбелязано - предложение Радослав Славов (ДПС) за Районно управление на горите. На 12 ноември Радослав Славов е назначен на поста. Малко след като става началник на Регионалната дирекция по горите, срещу него е прекратено досъдебното производство от 2009 година за неизгодна сделка с гори, докато е бил шеф на друго горско стопанство.

Друго назначение, което се е осъществило, е на Стефан Михайлов - нов директор на НАП, за когото в документа пише „очаква се да спечели". Назначен след конкурс е и Елин Андреев, за когото в документа се казва: Чакаме директор РИОСВ, наше назначение.

„Конкурсът беше прозрачен, всеки можеше да се яви на този конкурс и да го спечели. Аз не бягам от историята, аз съм бил общински председател на ДПС”, заяви Андреев.

Има и неслучили се назначения. По телефона намираме старите началници на отдел „Ревизии” в НАП, на митницата и на бюрото по труда в Горна Оряховица. На мястото са си и предвидените за партийно уволнение местни шефове на антидискриминационната комисия, на Агенцията по геодезия, отговорникът за имотите на министерството на образованието. Част от предвидените назначения в документа все още са предстоящи.

Пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан обясни съмненията за кадруване с това, че при управлението на ГЕРБ, в продължение на 4 г. членове и симпатизанти на Движението се чувствали дискриминирани. „ГЕРБ освободи по политическо и етнополитически критерии 6000 души. Това създаде остро усещане за неспаревдливост”, заяви Местан, според когото било естествен процес една партия да интегрира свои кадри в йерархията на властта.

„Обещавам, че ще ви предостабвя справка какъв процент от назначенията са тези няколко случая”, каза Местан и констатира, че все пак е по-добре подобни протоколи да ги няма.