Бойко Борисов, Цветан Цветанов и партия ГЕРБ извличат морално политически аргументи от личното си разграничение от Делян Пеевски. Това заяви пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му срещите между несполучилия шеф на ДАНС и ексвицепремиера само в МВР са били около 40, като най-вероятно са се срещали и другаде.

„Ако са укорими срещите с Делян Пеевски, то обект на укор е не само той, а най-вече Борисов и Цветанов”, заяви Местан, който каза, че не знае подробности от въпросните срещи, защото „Пеевски е твърд в дискретността си”, а и не е представял политики на ДПС.

"Задкулисието се изразява в двуличието на ГЕРБ. 8 месеца те организират бунтове, опитаха да превърнат Делян Пеевски в символ на политическото зло, а се оказва, че са се чувствали уютно около широкия му гръб”, коментира Местан и уточни, че „няма по-класически пример за задкулисие”.

„Лъжат до степен на патология, панически”, отсече лидерът на ДПС и посъветва Пеевски, както е тръгнал с разкритията от „а,б”, така да стигне и до „ю,я”, защото това било „оздравително”.

Според Местан не друго, а „лъжите на Цветан Цветанов компрометират съдебната система”. Лидерът на Движението заяви, че не знае за среща между главния прокурор, заместника му и Делян Пеевски в хотел "Берлин", за която бившият МВР шеф съобщи.

„Не мога да повярвам на лъжите му, той е доказан лъжец”, повтори Местан, а после, за да няма обидени, поясни, че няма да бъде и „щадящо комплиментарен” и към Бойко Борисов.

„Така както той се разграничи от Цветанов, така няколко дни по-рано той отправи тежки обвинения, че органи в държавата са го подслушвали”, припомни Местан и се зарече, че завежда делото „срещу клеветите на Борисов” и ще иска 0 стотинки обезщетение.

„Трябва да спрем да говорим за задкулисието абстрактно. То си има имена – лидерите на ГЕРБ”, обобщи лидерът на ДПС.

Преди да влезе в „нещадящ” режим, Местан благодари на ГЕРБ за внесения вот на недоверие в сектор „Сигурност”. По думите му вотът бил необходим от гледна точка на публичния интерес, получил се дебат и българските граждани видели в сравнителен план две различни концепции.

„Има много проблеми на сигурността , които трябва да се решават, но точно тази тема като вот на недоверие беше тежка политическа грешка. Цветлин Йовчев трябва да ускори реформите, които е започнал. Той направи няколко много радикални стъпки и се сне усещането за полицейщина. Средата в България е много по-демократична”, констатира Местан и изрази увереност, че няма шанс МВР шефът да се бвърка в едно или друго разследване .

Лидерът на ДПС се зарече, че партията няма да отстъпи от искането си да може да се прави агитация на майчин език. Ако поканим европеец либерал да води евролистата на ДПС - на какъв език трябва да говори, попита риторично Местан. Той беше глобен с 2000 лв. за агитация на турски език, но отсече, че няма да отстъпи и ще стигне до Страсбург, за да се докаже, че е глобен незаконосъобразно.