В тефтера на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов безспорно са присъствали инициалите ББ, ЦЦ и ИФ. Колективна амнезия обаче налегна народните представители, които участват във временната комисия, сформирана в НС след оповестяването на скандалния бележник, дали в него е имало и инициали ДП.

Вчера Златанов получи 3,5 г. затвор от Софийския градски съд заради престъпление по служба, въпреки поисканата от прокуратурата условна присъда. Според съда той е използвал правомощията си, за да набави за други хора облага или да им причини вреда. Бившият шеф на комисията бе признат за виновен, че е скрил сигнал за проверка срещу президента Росен Плевнелиев и че е оказал натиск да се ускори проверка срещу бившия съветник на държавния глава Димана Ранкова.

Депутатите, които участват в комисията, създадена след огласяването на данни от тефтерчето, признаха пред bTV, че то не е представено като доказателство при четенето на присъдата. Според Екатерина Заякова от левицата в това няма нищо притеснително, защото информацията от тефтера е била оповестена по-рано от прокуратурата. Тя посочи като съмнително това, че не е станало ясно с какви мотиви Искра Фидосова подаде оставка.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък се оплака, че той лично не е чел бележника. Това са направили други депутати, на които била осигурена такава възможност от страна на прокуратурата.

„И аз не съм го виждал, но друго е по-важно. Филип Златанов е бушон и никой не говори защо няма обвинителен акт срещу поръчителите. Той не е решил сам кого да „удари”, заяви Илиан Тодоров от „Атака”.

На въпрос как може да не помни дали човек с инициали ДП е споменат в тефтера на Филип Златанов, депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ призна, че има избирателна памет, както и всички останали хора.