Новият заместник-министър на спорта Ваня Колева, е в роднинска връзка със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – той е неин кум. Помогнало ли е това за назначението й? Този въпрос беше повдигнат веднага, след като стана ясно, че тя влиза в ръководството на ведомството.

Ваня Колева за трети мандат е в Министерството на спорта. Първо като част от екипа на Свилен Нейков, след това като парламентарен секретар. Вчера беше назначена за зам.-министър. Миналата година неин кум става Цветан Цветнов.

„Това не е стандартното кумство, те имаха над 30 години съвместен брак, нямаха църковен и, понеже я познавам от първия мандат, когато беше началник на кабинета на Нейков и я познавам от втория мандат като парламентарен секретар на Кралев, искаше да й посреднича да се венчае в Търново и в разговора се пошегувахме да й стана кум”, разказа зам.-председателят на ГЕРБ, който е от старопрестолния град.

Цветанов и съпругата му често са канени за кумове и кръстници: „Кумове сме на още 4 семейства, но по-известните сме с Кристалина на Тихомир и Антония, който е един достоен български пожарникар”.

Снимка: Личен архив

Бившият силов министър е към и на депутата Станислав Иванов.

„Ако има други желаещи... аз съм убеден, че трябва да се поощрява  сключването на граждански брак, това е част от семейните ценности и ако може да се пребори демографската криза като се раждат повече дечица, още по-добре”, смята Цветанов, който дава личен пример с трите си дъщери.

И в българските традиции, и в средите на Европейската народна партия е популярна практика да се кумува. Министър-председателят Бойко Борисов например е кум на пиарката си и на ковчежника на ГЕРБ.

Кумът на българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел също не е безизвестен – лидерът на групата на ЕНП Джоузеф Дол. Съпругът й пък е член на кабинета на председателя на Европарламента Антонио Таяни.

Както казва Цветан Цветанов, „като се кани един човек за кум, не се отказва”.