Премиерът Бойко Борисов се завърна ударно към задълженията си след двудневна почивка. Министър-председателят изпълни заканата си от петък и официално подписа оставката на Тодор Коларов, който оглавяваше Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Борисов сложил подписа си без колебания заради един от принципите си - „който иска да работи за оставка, не трябва да му се пречи да си отиде”. Премиерът се почувствал пресиран и с извити ръце от Коларов, който настоял да бъдат направени персонални промени в ръководената от него комисия.

"Завчера разговарях с Коларов и му казах, че ние не можем да сменим сега хората, с които той не желае да работи, тъй като има президентска квота и квота на Народното събрание. Нищо не налагаше той да ме пресира и да ми извива ръцете, давайки тази оставка, мислейки, че аз ще положа огромни усилия за един месец да разместя всички хора в комисията”, заяви Бойко Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев също се включи с коментар по темата. Той изрази изненадата си, че Тодор Коларов е намесил и президентството като мотив за оставка.

„Аз съм изненадан, че той в своята обосновка твърди, че има неразбиране и липса на подкрепа от страна на президентската институция (бел. ред. – по отношение на новия закон за конфискация). Напротив, точно обратното съм декларирал и точно обратното съм искал да направя”, каза държавният глава.

Намаляване на ДДС на лекарствата няма да има

Прескачайки от тема в тема, Борисов отговори и на въпроси, свързани с данъчната политика в здравеопазването.

За да избегне ефекта на доминото и обвиненията в популизъм, премиерът категорично заяви, че ДДС върху медикаментите няма да бъда намален. „Ако започнем с лекарствата, ще отидем на хляба, ще отидем на учебниците, ще отидем на всичко”, обясни позицията си той.

По думите му България и без това е с най-ниските данъци в ЕС и няма нужда да се стига до популизъм точно в този момент.

„Да дойдат и да видят как ни посрещат хората”

Със или без популизъм, първите мъже на страната бяха посрещнати радушно в Банско, след като трудно си пробиха път до ВИП-зоната на Световната купа по ски. Десетки се снимаха с Борисов и Плевнелиев, а премиерът отправи призив към „тези, които оспорваха изборите”: „Нека да дойдат и да видят как ни посрещат хората – и президента, и мен, и всички останали. Правим социология”.

Бойко Борисов коментира, че не е следил критиките на опозицията през почивните си дни, тъй като не са били конструктивни (бел. ред. – поискани бяха оставките на двама от министрите – Мирослав Найденов и Стефан Константинов).

Инвестиция в здраве

Премиерът обаче не пропусна да се похвали с организацията на Световната купа: „Мисля, че това, което правим в момента, е да покажем и на българите, и на света, че с повече инвестиции, с повече ум, с помощ от държавата, от общината, на всички заедно, можем да правим прекрасни състезания, които в същото време дават и огромен тласък на туризма”. Малко по-късно спусканията бяха отменени заради независещи от министър-председателя причини.

Той погледна и в бъдещето като отбеляза, че за развитието на белите спортове трябва да се влага в инфраструктура: „Защото хората идват да карат ски. Часове ги гледах вчера - осмици, осмици от опашки, изнервят се, пренаселват пистите, трепат се". Според него с парите в тази област се прави „инвестиция в здраве”.