Комисията за установяване и отнемане на незаконното имущество отново остана без началник. Председателят на ключовия държавен орган Тодор Коларов е подал оставка, съобщи правителствената пресслужба.

Мотивът му е липсата на реформаторско мнозинство в комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и президента.

Само преди седмица парламентът прие на първо четене новия закон за конфискацията, който дава изключителни права на комисията. От тази гледна точка твърдението на Калораво, че липсва политическа подкрепа от Народното събрание изглежда повече от загадъчна.

Постъпката на Коларов очевидно е предизвикала гнева на премиера. “Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството”, казва Борисов, цитиран от пресслужбата си.

Оставката на Коларов ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя.

Професионална подготовка

Коларов е бивш съветник в посолството на САЩ и анализатор в Световната банка. Той бе назначен през април миналата година. При представянето му премиерът Борисов обясни, че е избирал между 20 кандидатури, които след дълго пресяване били сведени до 3 от тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова и от вицепремиера Симеон Дянков. Тогава Борисов обясни, че основните мотиви за назначението на Коларов са професионалната подготовка, моралните качества и евроатлантическата ориентация на Коларов.

Бонуси и „представителни разходи”

Комисията бе разтърсвана от скандали при предшественикана Коларов – проф- Стоян Кушлев, чието управление бе белязано шуробаджанащина и огромни заплати. Кушлев бе критикуван постоянно, че комисията не работи, а той се оправдаваше със закона.

След като Тодор Коларов пое комисията публичните скандали около нея намаляха. От мотивите за оставката му и от думите на Борисов обаче става ясно, че проблемите в нея съвсем не са загладени.

Любопитна подробност са думите на Борисов при представянето на Коларов миналия април. В типичния си стил премиерът тогава заяви: "Очаквам тези тройни и четворни заплати и бонуси в комисията да бъдат намалени". Тогава Коларов отвърна с кимане.

Два документа, с които bTV разполага показват обаче, че по времето на Коларов някой от старите практики в комисията са се запазили. С негова заповед от 12 септември 2011 година става ясно, че са отпуснати 75 000 лева за „представителни разходи”.

В края на миналата година са раздадени бонуси на 66 служители за „постигнати високи резултати”. Заповедта е от 22-ри декември. По силата й нея 61 чиновника са прибрали по 1500 лева премии, а други петима по 750. Общият размер на допълнителното материално стимулиране е 95 250 лева.

bTV от няколко дни търси Тодор Коларов за коментар по „представителните разходи” и бонусите, но от пресслужбата му твърдят, че той е много зает.