Спекулациите за състава на кабинета, още преди да е обявен официално, се въртят от няколко дни.

Предположения има за всички постове, макар че днес основните преговарящи партии - ГЕРБ и Реформаторският блок, обявиха единственото сигурно име - премиер ще бъде Бойко Борисов.

По непотвърдена информация на bTV тримата вицепремиери във втория му кабинет ще бъдат Меглена Кунева от РБ и Томислав Дончев и Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Другото ясно от днес е - в следващото правителство ще има 18 министерства. 11 министри ще са от ГЕРБ, 6 от Реформаторския блок и 1 от АБВ.

Дали ще има министерско кресло за Патриотичния фронт, за чиято подкрепа към кабинета настояваха от РБ, е въпрос на последващи разговори.

"Ние предлагаме, ГЕРБ одобрява"

В интернет медии се появиха пълни списъци на кабинета "Борисов". В предаването "Лице в лице" по bTV Гроздан Караджов от Реформаторския блок потвърди всички имена от своята политическа формация.

Това са:

Божидар Лукарски - министър на икономиката

Петър Москов - министър на здравеопазването

Тодор Танев - министър на образованието

Даниел Митов - министър на външните работи, като "човек, интегрално свързан с дясното и пазещ равно добри отношения с РБ и ГЕРБ"

Христо Иванов - министър на правосъдието, като "човек, свързан с протестите"

Николай Ненчев - министър на отбраната

Кънев: Предложенията са на кандидата за премиер

"Всички предложения са номинации на кандидата за министър-председател", заяви по-късно лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. След като почти потвърди публикуваните в медиите имена на бъдещия коалиционен кабинет с думите "всички имате информацията", Кънев направи уточнение. "Изрична уговорка на преговарящите в днешните преговори е да не потвърждаваме нито имена, нито ресори пред медиите преди окончателно съгласие, така че ще спазя тази уговорка", заяви той.

"Като цяло одобрихме това, което е договорено. Имаме някои забележки и желания за коментар, които няма да правим пред медиите, защото сме все пак на последната крачка от съставяне на правителство", допълни Радан Кънев.

Според информацията поста на министър на икономиката ще бъде зает от лидера на СДС Божидар Лукарски, който е юрист. Кънев отклони въпроса за компетенциите на Лукарски в икономическата сфера. "Аз мисля, че премиер министърът преценява този въпрос", заяви той, прехвърляйки отговорността за персоналните предложения на Бойко Борисов.

Самият Лукарски отказа да коментира евентуалния си бъдещ пост. "Нека да изчакаме, без да коментираме, процедурата по Конституция", поиска той в кулоарите на парламента. "Решението за имената на министрите е на премиера след връчването на мандата", допълни лаконично той.

Кънев без амбиции за изпълнителната власт

След като по-рано заяви готовност да стане премиер в бъдещото коалиционно правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, във вторник вечерта Радан Кънев подчерта, че никога не е имал амбиции за участие в изпълнителната власт.

"Тази сутрин казах, че с оглед отговорността за съставяне на правителство, когото предложи ГЕРБ, при всички други условия, които ние имаме, ще подкрепим. Това важи и за председателя на ГЕРБ, това важи и за мен. Съвсем логично е, че ГЕРБ предложи своя председател. Иначе аз отдавна съм казал, че желание да участвам в изпълнителната власт нямам. Гледам на себе си като на гарант за законодателните реформи, които сме обещали на избирателите", заяви Радан Кънев.

В отговор на въпрос той заяви, че гледа "силно негативно" на възможността в кабинета да влезе човек, свързан с неосъществения председател на ДАНС и трети мандат депутат от ДПС Делян Пеевски. "Почти всеки, който е бил във властта, има снимки с Пеевски, тъй като г-н Пеевски дълго време е бил част от властта в България - нещо, което ние ще се постараем да не бъде така. Пиенето на кафе не е нещо осъдително в България", посочи Радан Кънев и допълни, че той категорично НЕ би пил кафе с Пеевски.

"Ние предлагаме, ГЕРБ одобрява"

Караджов каза още, че при преговорите ситуацията била "ние предлагаме, ГЕРБ одобрява", което по думите му било малко унизително.

В позицията си към ДПС, според Караджов реформаторите никога няма да си партнират с Движението. "Аз няма да остана нито ден в парламентарната група, ако разбера, че ДПС ще бъде елемент на коалиционните отношения".

Гроздан Караджов каза още, че ще настоява в коалиционното споразумение да бъде вписано изречението "При неизпълнение на мерките и на сроковете за реализация на реформите РБ си запазва правото да напусне едностранно споразумението". "Това е ясната индикация, че в мига, когато спрат реформите, няма да има нужда от нас. Ако останем, значи сме за постове", коментира той.