От Ред, законност и справедливост днес обявиха, че ще търсят други коалиционни партньори за изборите сред гражданските сдружения.

Коалицията, добила гражданственост като "Ярешки", вече е в историята. Яне Янев и Веселин Марешки се разведоха за втори път с взаимни обвинения.

„Ситуацията от подписването на споразумението с Марешки до сега се е променила. Ние считахме, че той има влияние във Варна а се оказа, че няма”, обяви Яне Янев.

Янев обясни, че се е заблудил, защото мислел, че проблемите във Варна идват от кмета Кирил Йорданов, а не от аптечния бос. От своя страна Марешки обяви, че той, а не Янев е развалил коалицията още преди две седмици. Последвала бурна реакция.

„Първо опити за заплахи и така нататък, аз нали мене няма кой да ме заплаши. После молбите, нали знаете как моли Яне - не е удобно да казвам нецензурни думи, но така много нежно, на колене.”, заяви Марешки.

Според Марешки, Янев дори използвал името на Борисов. Версията на Ред законност и справедливост е друга.

„Прав му път на Марешки, нека си търси своите възможности, дядо ми е казвал че минала вода воденица не кара”, категоричен беше лидерът на РЗС.

Марешки пък каза, че е поел негативите от това да „търпя неговото име лепнато върху моето единствено заради това че на местните избори ние победихме, но ни окрадоха вота”.

Според Марешки, той се съгласил на коалицията, за да има парламентарно лоби, което Янев така и не изпълнил. Въпреки раздялата, днес РЗС обяви новата си национална кампания - "влез в политиката, смени системата". Те представиха и законопроект, според който всеки, който се кандидатира за депутат, трябва да обяви имотното си състояние.