От КНСБ и от Реформаторския блок заявиха, че имат сходни виждания и изразиха своята убеденост че предстоят предсрочни избори. Позициите им бяха заявени на пресконференция днес след среща между ръководството на КНСБ и представители на Реформаторския блок в централата на синдиката.

Реформаторите са представили 10 спешни мерки, както и политики, свързани с бъдещата им програма на управление. В не малка част от тези мерки имаме сходни виждания, а в някои дори идентични, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му сходните виждания са по отношение на защитата на потребителите и на кредитополучателите, в областта касаеща антимонополното и антикорупционно законодателство (и особено по проблема с регулаторите), по отношение на някои данъчни закони и във връзка с идеята за увеличаване на събираемостта вместо повишаване на ставките.

Различия са били изразени по отношение на преразпределението през бюджета, като от КНСБ смятат че едно преразпределение, достигащо до около 40 процента от БВП, няма алтернатива. Известни неясноти, по думите на Димитров има и по отношение на пенсионната система и на предложението за нов Кодекс на труда. "Ще решим как да действаме по-нататък като видим завършената програма на Реформаторския блок преди предстоящите предсрочни избори, каквито всички знаем че ще има, въпросът е кога ще бъдат", коментира Пламен Димитров.

Полето на съгласие се оказа неочаквано широко, не само в убеждението че скоро ще има предсрочни избори, а и по конкретните политики, потвърди думите му лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев. Той допълни че една част от постигнатото съгласие е по отношение на предложенията за възстановяване на баланса между работодатели и работници, когато става въпрос за неплатени заплати и в сферата на облагането на най-ниските доходи.

"България е държавата с най-ниски доходи в Европа и една от малкото, при които минимума се облага. Тази комбинация показва че данъчната система у нас е твърде безпощадна към най-бедните", коментира още Кънев.