Кметът на район „Младост” Цвета Авджиева подаде оставка, след като малко по-рано ГЕРБ свалиха политическото си доверие от нея.

На мястото на Авджиева ще бъде назначен друг човек, който временно ще изпълнява длъжността й. Той ще заема поста до провеждането на избори за нов районен кмет. Премиерът Бойко Борисов е препоръчал изборите за районен кмет да са заедно с президентските наесен.

Повод за оставката стана поредният протест на жителите на „Младост” срещу безразборното застрояване на зелените площи и детските площадки в кварталите.

Авджиева разпространи съобщение до медиите, в което пише, че е подала оставката си, за да предотврати спекулации във връзка със строителството в квартала.

„Общественото обсъждане, на което са били поканени всички жители на район „Младост” през 2008 г., е минало без предявени претенции от страна на живущите в района”, допълва тя.

„Въпреки недоволството на група граждани в район „Младост”, смятам, че през изминалите пет години съм била в услуга на всички негови жители”, пише още Авджиева.

Над 20 зелени парцели са подготвени за строежи. „Столична община” е разрешила строежите в квартала без да се допита до хората, които живеят там, твърдят жители на „Младост”.

Много от зелените площи, обаче, са частна собственост и са получили разрешение за застрояване. Един от собствениците планира да построи офис сграда, като общината е разрешила отсичането на дърветата в имота. В замяна на всяко отсечено дърво ще бъдат засадени три нови.

Недоволните жители на „Младост” твърдят, че бившият архитект на София Петър Диков също има вина за проблема, тъй като именно той е одобрил устройствения план от 2009 г.

Екип на bTV се свърза с арх. Диков, който заяви, че планът е одобрен и гласуван след двугодишно обществено обсъждане.