Спекулативни са твърденията за непропорционална мобилизация на българите, увери в София украинският външен министър Павло Климкин.

Той увери, че правата на българското малцинство се зачитат и Киев ще съдейства за изпращането на хуманитарна помощ за неговите представители в Донецка и Луганска области.

„В руските медии се появяват информации за непропорционарна мобилизация, но ние ще отговорим с реални числа на тези спекулации. Ето казвам ви - в последната вълна на мобилизация 20 души са мобилизирани от 200 хиляди етнически българи. Такива спекулации имаше и за руското малцинство такива спекулации се появяват в руските средства за масово осведомяване неслучайно и ние трябва да ги опровергаем”, каза Климкин.

 

Той подчерта, че са големи надеждите, че споразумението от Минск ще бъде спазено и тежкото въоръжение ще напусне зоната на конфликта между правителствените сили и проруските сепаратисти. В същото време, Климкин коментира, че до момента са засечени 112 изстрела по украинските позиции.

„Ние се надяваме че огънят ще бъде спрян, но при ескалация на конфликта сме в готовност да приложим всички мерки, така че да помогнем на нашите сънародници да разчитат на българската държава да запазят живота си и максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликт”, посочи българският външен министър Даниел Митов.

Петима българи са загинали до момента

Координационен център за постоянна връзка със сънародниците ни в Украйна ще има в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Снимка: bTV
Това е решено на среща в Министерския съвет между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Той обяви, че официално в бойните действия има петима загинали украински българи и не изключи българи да се сражават и в отсрещната страна.

Според Киссе, мобилизацията се провеждала хаотично, без разяснения и това е създало напрежение сред етническите българи. 

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната