С мечти за нов стадион, паркинг и с още някои мераци се подготви премиерът Бойко Борисов за днешната среща с катарския си колега шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани.

На двудневно посещение в България пристигна, по думите на нашия министър-председател, един от най-богатите премиери в тази част на света. „С турския премиер – да ги съберем заедно – много се надявам да има инвестиции,” пожела си още Борисов.

По време на визитата Ал-Тани, който е и външен министър на Катар, разговаря с българския си колега „на четири очи”, а след това двете делегации проведоха съвместно заседание.

Емирът на Катар слага на депозит в БНБ 200 милиона долара

като доказателство за желанието си да инвестира в България. Това обяви премиерът на емирството след среща с българския си колега.

В присъствието на двамата правителствени ръководители в Министерски съвет бяха подписани осем двустранни документа в областта на културата, земеделието, здравеопазването. Рамково споразумение за инвестиции между България и Катар подписаха лично премиерите.

Подписани бяха още меморандуми за разбирателство между български фирми и институции и катарски компании в областта на инвестициите и недвижимите имоти, лечебния туризъм, минното дело, земеделието, животновъдството и рибарството. Двете страни подписаха също Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на здравеопазването и Спогодба за културно сътрудничество между България и правителството на Катар.

"Предлагат да направим смесени предприятия в овцевъдството и пасищното животновъдство," похвали се премиерът.

"Хубаво е да имаш петрол и газ, но когато нямаш какво да ядеш, те не са нужни."

Катарският премиер пристигна у нас за два дни и така върна визитата на Бойко Борисов в емирството през март в Доха, когато се проведе и злополучният бизнес форум завършил с оставката на енергийния министър Трайчо Трайков.

„Искам да се оплача от премиера ви. Той не ни остави на мира последните седмици. Той знае какво иска и точно това ни харесва. Виждам сериозен човек, който работи оперативно. Надявам се още тази година да стартират конкретни проекти с катарски инвестиции,” каза на свой ред Ал-Тани.

Утре в резиденция „Евксиноград” край Варна към разговорите на двамата ще се присъедини и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган

„Ако днес съумеем да го накарам да инвестира в България... един от плановете е – на 4 километър, с публично-частно партньорство, да направим Националния стадион,” помечта пред журналисти по-рано премиерът и не спря дотук:

„... плюс четириетажен паркинг за спортната зала, за да могат всички посетители да паркират”, каза Борисов... и продължи: „Тъй като е собственик на „Катар Еъруейс”, ще ги молим да станат спонсор на женския турнир по тенис.”

„Дано само времето да не ни попречи, да си изпълним програмата”, пожела си премиерът.