ПФ няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството, ако е вярно назначението на Веселин Пенев за областен управител на София . Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата с министъра на отбраната Николай Ненчев заради зам.-министър Орхан Исмаилов.

„Полезният ход на Патриотичния фронт е може би един само, остана ни само един ход в тази ситуация – оттегляне на подкрепата от кабинета”, подчерта Каракачанов. Той определи назначаването на Пенев като поредната неприятна новина.

„Това, ако е вярно, допълнително усложнява нещата. За първия случай, ако приемем, че нещата не са били ясни и е станало в бързината, след като сме провели разговор преди една седмица и ако се назначава зам.-председател на тази партия на поста Областен управител на София, това честно казано доста усложнява неща”, заяви Каракачанов и допълни ,че това не е добър знак.

Лидерът на ВМРО каза още,че по времето на преговорите за съставяне на кабинет са знаели много добре кои партии участват в РБ, но многократно са заявявали, че представители на „Народна партия за свобода има достойнство” (НПСД) е неприемливо да бъдат на подобни ръководни постове.

„Ако това е вярно, аз не виждам смисъл повече да си говорим каквото и да било”, каза още Каракачанов. Той каза още, че започва да мирише, че нарочно се налива масло в огъня, за да оттеглят подкрепата си от мнозинството.

"Както виждате, г-н Пенев не е от друг етнически произход, но реакцията ни е същата. Това потвърждава тезата ни, че позицията ни е принципна, а не става въпрос за етнически произход, вероизповедание или име", завърши Каракачанов.

Отговорът на ГЕРБ

"Подкрепата на ПФ не съдържаше условия, още по-малко като тези, които в момента се поставят. Изборът от днес – поискахме от РБ общи кандидатури, зад които да застанат и петте пертии. Две седмици не получихме такива", подчерта в студиото на "Лице в лице" вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя подчерта, че вчера за всяка една позиция са били получени по две кандидатури и Пенев е бил подкрепен от три политически сили.

Веселин Пенев - не само на НПСД, но и на ДСБ и БЗНС

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов посочи пред bTV, че освен неговия съпартиец е имало и кандидат от ДБГ.

Веселин Пенев е бил подкрепен от НПСД, ДСБ и БЗНС, докато зад конкурента му са застанали ДБГ и СДС.

Исмаилов посочи, че не вижда драма във вътрешнокоалиционния избор.