„Вълнува ни колко взима гуверньорът на БНБ. Важно е управителят да взима, колкото се полага по правилата на цивилизованите страни. 45 хил. е скандално висока заплата”, това обяви пред „Леце в лице” депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Според реформатора трябва да се подготви проект и да се внесе в Народното събрание, с който да се определи методика за определяне заплатата на гуверньора на БНБ, на подуправителите и на всички служители.

Информацията, че управителят на БНБ получава надница от 45 хил. лв. изнесе тази седмица независимият депутат Велизар Енчев. Той напомни, че преди месец е питал официално финансовия министър Владислав Горанов каква е заплатата на шефа на БНБ, но от му отговорили, че Горанов не е принципал на банката, а принципал е Народното събрание. Енчев в крайна сметка е разбрал каква е заплатата на управителя от служители на БНБ.

Енчев предлага заплатата на гуверньора на Народната банка да не е по-висока от тази на председателя на народното събрание – 5-6 хил. лв. Не бива обаче да се минава границата на популизма, а г-н Енчев често го прави, контрира Караджов.

Велизар Енчев му отговори с въпрос защо реформаторите не са подкрепили неговото предложение за намаляване на субсидията на партиите от 11 лв. на 5 лв. на глас. И подкрепящият правителството Валери Симеонов (Патриотичен фронт)предлага намаляване на субсидиите и него ли ще обвините в популизъм, попита независимият депутат, който влезе в парламента с листата на ПФ.

„Вие сте типичен популист. Ние също сме за намаляване на субсидията, това е записано в нашите документи, но ние сме прагматици за разлика от популистите”, отговори му депутатът от Реформаторския блок. Той уточни, че в момента РБ харчи половината си субсидия за предизборна реклама в частните медии, а в държави с по-ниски субсидии, като Великобритания и Германия тази реклама или е забранена, или е безплатна.

Двамата депутати спориха и по темата дали Гърция е виновна за кризата, в която е затънала. Според Енчев законите в Еврозоната са закони на джунглата, а кредиторите правят опит да удавят лявото правителство на Гърция, както и всички леви движение в Европа. „Идеята СИРИЗА е велика и аз ще я пренеса в България”, зарече се Велизар Енчев

„Идеята СИРИЗА унизи един народ. Гърция години наред лъже своите кредитори – взима заеми и ги лъже за своя ръст на икономиката, за харчовете, не провежда никакви реформи. Няма заговор , просто са похарчили парите. Няма невинни в тази история”, смята Гроздан Караджов