Председателят на ДСБ Радан Кънев е номиниран за лидер на Реформаторския блок, съобщи той в сряда. Окончателният избор между него и председателя на СДС Божидар Лукарски ще се състои на форум на Реформаторите на 13 септември.

Той обясни, че Блокът се стреми към промяна, но това не е възможно, докато БСП и ДПС не бъдат отстранени от изпълнителната и съдебната власти пряко и косвено. По думите му на Столетницата й предстоят тежки времена.

„Десницата в България никога повече не бива да бъде разделена и зависима от външни фактори”, заяви Кънев.

„Няма съмнение, че волята на българските граждани е за управление център-дясно”, каза Кънев и добави, че страната ни може да има дясно управление, което да стъпи на законност, малка администрация, да мисли сериозно за социалната политика и образованието.

Кънев повтори, че РБ е събрала приоритетите си и ги е представила пред избирателите ясно и откровено в една страница. Сред тях са:

1. Спешни реформи в администрацията, която трябва да стане малка, прозрачна и професионална; 2. Операция „Чисти ръце”. Проверка на всички скандални назначения в администрацията, цялостна проверка на кредитните досиета в КТБ.
Лустрация и отстраняване на всички лица свързани с тайните служби на комунистическия режим;
3. Незабавно начало на правосъдната реформа в България;
4. Ясна и подробна програма за електронно управление и електронни обществени поръчки и спиране на партийната корупция в администрацията и харченето на обществените пари.

По-рано през деня стана ясно, че „Зелените” няма да участват на изборите в коалиция с РБ. Като причина те посочиха поставени им условия, които не отговарят на представата им за справедливо отношение между партньори.

"Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика", пише в съобщението на „Зелените”.