Лидерът на ДСБ Радан Кънев отхвърли твърденията на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че тъмносинята партия е финансирана от банкера Цветан Василев и неговата Корпоративна търговска банка. „Казаното от Борисов е лъжа,” категоричен бе Кънев. Той поиска извинение и заплаши със „съответни юридически действия”, ако не последва такова.

В ефира на обществената телевизия в събота Борисов обясни, че „Иван Костов и Цветан Василев са едно и също нещо”. „Делян Пеевски беше добре използван и за няколко часа стана най-мразеният човек в държавата. А неговият покровител Цветан Василев остана чист и си прави сега десен проект,” посочи Борисов.

Проектът бил финансиран от КТБ, медийната среда била създавана от водещия в ТВ7 Николай Бареков чрез конфронтация с ГЕРБ, а Иван Костов продължавал да дърпа конците в ДСБ, въпреки публичното оттегляне от ръководството.

„Няма никакво финансиране от Цветан Василев и свързани с него лица и фирми. Финансирането на политическите партии е публично и прозрачно, и може да бъде проверено. Ако Борисов иска да каже, че има такова, да излезе и да го каже, за да предприемем съответните юридически действия. Ако не, да ги опровергае и да се извини,” подчерта Радан Кънев.

Каузи вместо лидери

Лидерът на ДСБ подчерта, че големите каузи, а не лидерите обединяват избирателите в дясно и в реформаторското пространство.

„Тук не говорим нито за мен, нито за Кунева, нито за хора, които изобщо не са председатели на формациите си като Касим Дал. Говорим за избиратели със сходна кауза и убеждения и за партии със сходни програми по най-важните въпроси за развитието на България,” посочи Радан Кънев.

Той отново декларира, че партията му няма да има координация с ГЕРБ в преговорите с партиите от десния реформаторски блок. „Всички партии, които по въпросите на промяната в правосъдието са правили коалиции в защита на статуквото, последната беше ГЕРБ, БСП и ДПС в миналия парламент, нямат общо с нас по най-важният въпрос на българското общество,” заяви Кънев.

Къде сбъркахме

Тъмносиният лидер призна, че очевидно партиите от дясното пространство са допуснали „стратегически грешки”. Като аргумент за извода си той посочи „стотиците хиляди български граждани с реформаторски възглед, които са непредставени в парламента и са единни в исканията си за оставка и промяна”.

„Ние сме достатъчно силни, за да си признаем грешките и да ги преодолеем,” заяви Кънев по повод сътрудничеството с Меглена Кунева и по-ранните думи на Иван Костов, че тя е „последната червена кукувица, която ще снесе синьо яйце".

Срещу пенсионната реформа

От ДСБ коментираха и предлаганите промени на пенсионния модел. „Докато всички ние протестираме по улиците, реформите, които бяха направени в пенсионната система се връщат назад,” заяви Росица Рачева, член на националното ръководство на ДСБ.

Тя говори за предложените от БСП законодателни промени, с които се спира увеличаването на възрастта за пенсиониране.

„Те на практика удрят върху бъдещите пенсии на активно работещите хора. Днешните пенсионери и хора с голям стаж и образование продължават да получават мизерни пенсии,” обясни тя.

Според Рачева докато по улиците на София цари суматоха, в парламента продължават да се творят безчинства.