Изтеглянето на нов дълг от 16 млрд. лв. е добра икономическа мярка, която ГЕРБ превърна в политически гаф, като позволи на опозицията от БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента. Такава оценка направи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев на партиен форум в Поморие в събота.

„Емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга е добра икономическа мярка, която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота”, обясни Радан Кънев.

По думите му, по-голямата част от сумата – три четвърти, са за рефинасиране на стари заеми, а една трета е за рефинансиране на дефицита за три години, като Кънев обеща реформаторите да настояват за яснота за какво ще отидат парите и за гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

„Начинът, по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф”, разкритикува Кънев.

Здравният министър Петър Москов допълни, че тази лоша стратегия е позволила „добро решение като това за дълга да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа”. Той призова за по-добър синхрон в управляващото мнозинство на фона на дълбоките разногласия с партньорите от АБВ и Патриотичния фронт.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пък изложи тезата, че реално необходимата сума е с размер 19 млрд. лв., а не 16 млрд. лв., при условие, че се запази същото ниво на дефицита. „Ще направим обаче усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите”, увери той.

„Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи”, подчерта Зеленогорски и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. „Затова Реформаторският блок подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме”, добави още той.

Оценка 4,50 за първите 100 дни

Снимка: БГНЕС

Форумът на Реформаторския блок в Поморие е по повод оценката на управлението през първите 100 дни на коалиционния кабинет. От формацията си поставят Много добър 4,50 заради скоростта на реформите, която според тях трябва да се ускори.

„4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството”, каза Зеленогорски и подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. Той оцени положително министрите и вицепремиера на РБ.

„За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015 г., направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха”, отчете Зеленогорски.

Той обобщи, че има голям напредък по консолидацията, координацията между екипите в парламента и изпълнителната власт, по-доброто взаимодействие между партиите в РБ, както и между центъра и регионалните структури на реформаторите в страната.

Радан Кънев подчерта, че е време РБ „изпълнява ангажимента си да е локомотив на реформаторските усилия”, но е време „да стъпи на педала и рязко да увеличи скоростта на реформите”.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка.

Министър Петър Москов добави, че по трансграничното сътрудничество с Румъния България вече е реален бенефициент и това е оценката на Европа за постигнатата стабилност у нас в 100-те дни на това управление и за съдебната реформа.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем