Радан Кънев би уволнил финансовия министър Владислав Горанов, но все още няма да поиска оставката му. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок пред „Дарик” в събота.

„Владислав Горанов се държи като политик и то не от най-добрите. Такъв главен счетоводител бих уволнил на секундата от фирмата си”, коментира Кънев, след като през нощта срещу събота след 17-часово заседание депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха спорните промени в пенсионната система, предложени от ГЕРБ.

С промените партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт, но решението ще може да се взема веднъж в живота.

Кънев настоя за президентско вето върху спорните поправки, но държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че ще даде време на управляващите до март да изготвят цялостна пенсионна реформа. Лидерът на реформаторите определи този ход като пропусната възможност. „Той прецени да не играе тази положителна роля", посочи Кънев.

„Не сме стигнали до решение по казуса, за да коментираме съдбата на финансовия министър. Ние сме коректна партия, която не иска неща, които не е съгласувала с партньорите си. Най-важното е да се реагира спокойно и точно такива бомби да не хвърляме”, заяви Кънев в отгвор на въпрос за оставката на Владислав Горанов, когото все пак определи като виновник за настоящата криза.

Кънев определи приетите промени като „тежък удар върху доверието на десните избиратели”, но не даде конкретен отговор на въпроса дали Реформаторският блок ще оттегли подкрепата си от кабинета заради фундаменталните различия в идеите за пенсионната реформа и пенсионно-осигурителната система. „Това не е начинът, по който разглеждам политиката. След като сме приели огромната отговорност да сме част от мнозинството, нашата задача е нещата да стават, а не да мислим какво би било, ако не станат", коментира той.

„Демографската структура на българското общество изисква императивно да има задължителен елемент на лично спестяване в пенсионната система. Ако нямаме спестовна сметка, която да осигурява старините ни, ние ще разчитаме на пенсионни вноски, осигурявани от три пъти по-малко работещи хора, отколкото са сега. Ако не вярват на частните фондове, нека да направим държавен пенсионен фонд, но капиталов, с лично спестяване. Нека дори да направим три държавни, да се конкурират с частните и да докажат, че са по-добри", предложи още Кънев.