Ако не се състои реформа в съдебната система, Реформаторският блок ще излезе от коалиционното управление. Това заяви в предаването "Лице в лице" лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев. "Все пак има единодушие сред всички партии в управлението за важността на тази реформа. Ако не съберем мнозинство за тази реформа, няма да съберем и за нищо друго", допълни Кънев.

Той отправи сериозни критики към поведението на партньори в Реформаторския блок заради публичния начин, по който се разрешават вътрешнокоалиционни разногласия. Въпреки че не назова имена, от думите му стана ясно, че критикува Меглена Кунева и "България на гражданите" заради противоречията около избора на един председател, насрочването на конгрес и обявеното по-рано в петък "констатирано високо равнище на недоверие между част от партиите в Реформаторския блок", за което ДБГ съобщи с писмо до медиите.

"Надявах се този тип неща да ги решим тихо помежду си. В нашите ръце е съдбата на образованието и на здравеопазването и важните въпроси към РБ са по тези теми", подчерта Кънев. "Една раздробена политическа сила, която се занимава със себе си и публикува глупости - тя е калпава да направи реформи и докато не се оправи, ще остане калпава да прави реформи", допълни още Радан Кънев по повод комуникационната политика на ДБГ.

Лидерът на ДСБ изтъкна необходимостта от сериозни реформи в тежки и, по думите му, "вкопани в себе си" институции, които се опълчват на промени. "Ние ще се преборим, като си пускаме съобщение кой на кого имал доверие? И прокурорите си нямат доверие, но не си пускат писма всеки ден", допълни още Кънев.

Приказка за стълбата

В коментар на предизборните заявки и управленските действия на Реформаторския блок Радан Кънев направи препратка с "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.

"Всеки влиза във властта със заявка, че ще демонтира някакъв модел. Да не би някой да казва, че няма да уволнява некадърните и крадливите? Много бързо цопнахме в дълбокото и сме изправени пред големи рискове - да си назначаваме хората в инспекторатите. В една държава с толкова много корупция във властта, реформатор може да бъде само този, който като Одисей накара да го завържат на мачтата. Това, че говориш по-добре и си по-образован, не те прави различен. Истината е в прозрачността. Укриването е първото стъпало от стълбата в "Приказка за стълбата", заяви Радан Кънев.

Той отново заяви, че не е получавал предложения за тайни договорки от задкулисието. "Аз няма да бъда толерантен към никого, за когото получа такава информация", увери той.

"Няма идеални хора нито във властта, нито в опозицията - всички сме грешни. Става дума за хиляди хора, които се поддават на изкушението, не е необходимо да се познават, нито да има масонска ложа, която да ги ръководи. Когато няма работеща прокуратура и съд, това става възможно", заяви Кънев.

"Един от най-големите ужаси на управлението е, че системите на образованието и здравеопазването се ползват като политически мрежи", посочи още Кънев относно ключовите ресори, за които отговарят министри на Реформаторския блок.

"Когато една нация е здрава и образована, когато съдът е съд, а бизнесът е освободен от административни тегоби, тогава тази нация става богата", посочи още съпредседателят на РБ.

Симптомът на откраднатия тефтер

Радан Кънев определи откраднатия тефтер на Филип Златанов, веществено доказателство по важно дело за търговия с влияние, като "технология на злоупотребата с власт".

"Властта не е лошо нещо. Злоупотребата с властта обаче е лоша и съпътства живота ни от десетилетия. Тефтерът показа как една добра институция като Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси е притисната да решава лични проблеми, а не проблемите на хората - много тревожен сигнал", коментира депутатът от РБ.

Въпреки че се въздържа от коментар дали кражбата е случайна, или нарочна, Кънев отбеляза тезата, че това не е битова кражба, която според него подсказва, че става дума за "много тревожна форма на организирана престъпност".

"Дни преди кражбата в медиите имаше публикации, че ще тефтерът ще бъде откраднат, а кражбата се случи в момент, когато се появи и име, свързано с ДПС. Фактът, че изчезна от колата на човек, за който се появи информация, че е бивш агент на ДС, допълнително нагнети ситуацията", допълни още Радан Кънев.

По думите му, независимо за какво става дума в случая, са необходими технически и политически действия. Първите са свързани със съхраняването и транспортирането на веществени доказателства, а вторите - със злоупотребите с власт. "Те няма да спрат, докато не бъдат реформирани ДАНС, прокуратурата, съда. Дотогава няма да спрат нито кражбите на тефтерчета, нито на милиони наши пари", категоричен бе Кънев.