На свършената работа и на готовите законопроекти с обещанието от правителството реформи се дължат атаките срещу министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и колегите му с ресори „Отбрана” и „Външна политика” Николай Ненчев и Даниел Митов. Това каза в Благоевград съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Според лидера на ДСБ, неговият съпартиец Москов е подложен на „най-силната публична атака от последната година в управлението на Иван Костов насам, която се е виждала в българското медийно пространство”.

„Нищо чудно не е, защото предложените от него реформи в момента застрашават бизнес интереси в различни сфери – в източването на болничните бюджети, в лекарствената политика, които смело можем да изчислим на над 300млн. лева годишно. Говоря единствено за генерирани нечистоплътни приходи в сферата, не за чисти обороти”, посочи Кънев.

Той атакува и пловдивския митрополит Николай, който преди седмица разкритикува Москов заради информациите, че онкоболни ще останат без лекарства, като „за човещина не е нужна реформа”.

Реформаторът посочи, че тези коментари и „смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май” са груба намеса на църквата в българската политика.

По отношение на отбраната, Радан Кънев заяви, че на КСНС е било обсъждано, че от влизането ни в НАТО насам въоръжението за армията ни е купувано „на парче” и има съмнение, че това е било продиктувано само от комисионните.

„Изхарчени са над 15млрд. лева за въоръжение, което всъщност не осигурява отбранителната способност на българската армия към момента”, заяви Радан Кънев.