Реформаторският блок (РБ) ще обяви кандидатурата си за президентските избори след седмица - на 30 август. Блокът ще участва самостоятелно във вота. Това стана ясно от изказване на Найден Зеленогорски след днешното заседание по повод предстоящите избори за президент.

Зеленогорски отказа да посочи кой от номинираните има най-добри шансове. Той е категоричен, че РБ ще се яви самостоятелно на изборите.

Попитан дали е обсъждан вариант РБ да се яви с обща кандидатура с ГЕРБ за президентските избори, както искат от БЗНС, Зеленогорски заяви, че тезата на блока е да издигнат собствена кандидатура. Да коментираме обща кандидатура при положение, че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично, допълни Зеленогорски. Той уточни, че от БЗНС са заявили, че, ако има общо решение на РБ, те ще се съобразят с него.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев заяви, че разговорите продължават около четирима номинирани - Велислав Минеков, Гроздан Караджов, Съби Събев и Трайчо Трайков. По думите на Ненчев Корман Исмаилов се е оттеглил. Ненчев припомни позицията на БЗНС блокът да се яви на президентските избори с обща кандидатура с ГЕРБ, тъй като страната повече от всичко има нужда от политическа стабилност.

Според Ненчев има нагласи в блока за обща кандидатура, но има и очакване ГЕРБ да направи първа крачка за това. Една покана от Борисов ми се струва съвсем належаща на този етап, каза Ненчев. Попитан дали е разговарял с лидера на ГЕРБ по тази тема Ненчев заяви, че Бойко Борисов проявявал разбиране към тази идея.

От Движение България на гражданите (ДБГ) настояват Реформаторите да се обединят около скулптора проф. Велислав Минеков, като единствения автентичен граждански кандидат. Структурите на ДБГ не харесват депутата от ДСБ Гроздан Караджов и имат колебания относно Трайчо Трайков.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че са постигнали напредък по отношение на кандидатурата на РБ за президент. Оптимист съм, че решение ще има скоро, допълни той.

По-рано днес стана ясно, че БСП спира преговорите с АБВ за обща номинация.