Призовавам Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция. Това заяви във видеообръщение във „Фейсбук” кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин, след като ГЕРБ обяви кой ще е кандидатът за президент на партията.

„Аз мисля, че отношението към институцията на държавния глава не трябва да бъде партийно. За мен е важно тази институция да бъде изпълнена със съдържание. Това минава през мажоритарен избор”, обяви Калфин.

Той обяви, че е готов още днес да излезе на дебат с Цачева по всички теми, свързани с работата и задачите на президентската институция.

Кандидатът за президент на патриотичните организации Красимир Каракачанов също покани опонентаката си от ГЕРБ на дебат следващите дни.

„Всеки кандидат на ГЕРБ би бил сериозен опонент. Кандидатурата на никой, а още по-малко на г-жа Цачева няма да бъде подценена. Има много въпроси, които ще стоят пред всички кандидати. Един от тях е този, който днес за пореден път повдигат жителите на Харманли - нелегалната имиграция, уточни Каракачанов. Други са циганската битова престъпност, състоянието на армията, външната политика, която е абсолютно едностранчива и вреди на националните интереси”, обяви Каракачанов от Харманли, където е, за да подкрепи протеста на местните жители срещу бежанския център в града.

Който и да беше кандидатът на ГЕРБ, той щеше да е второ издание на Росен Плевнелиев – пет години да пази стола на Бойко Борисов, обяви бившият лидер на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е избрал да съобщи името по метода на елиминирането на потенциалните кандидати по степен на необходимост, което според него е "тъжно за ГЕРБ". Той дори се пошегува като каза, че готовият предизборен клип на двойката Цачева – Манушев вероятно щял да бъде песента "Цъфнал гербер" в изпълнение на Цачева.