В началото сме на трудна коалиция, тъй като достатъчно сърбахме попарата на еднолична власт. Това заяви в предаването „Лице в лице” социологът Кънчо Стойчев. По думите му най-лошото за България е именно едноличната власт.

„И най-слабата коалиция е по-добра от еднолично управление. Защото има взаимен контрол и диалог между различните участници”, подчерта той.

Според него ако в близките месеци се проведат избори, те няма да се различават много от предишните и съответно няма да има по-добър вариант за управление. По думите на Стойчев трябва време за узряването на българското общество за коалиции и сегашното правителство е стъпка в тази посока.

Той коментира, че не вижда проблем в това по отделни въпроси в парламента да има различни мнозинства. „По-страшно би било бетонното партийно мнозинство”, отбеляза експертът и добави, че в плаващите мнозинства не се крие задкулисие. „Без ГЕРБ не може да има мнозинство, така че цялата отговорност е в техни ръце, но при по-диалогичен режим”, каза още той.

Социологът подчерта, че някои от предлаганите реформи в момента и то тези, които са най-остри, не изискват и един лев, а единствено политическа воля и даде за пример съдебната система. „По-голямата част от българските прокурори и съдии са си на мястото и си вършат работата, но лошите задават образа на съдебната система”, заяви той.

„Реформата не е нещо сложно, което не може да се извърши. Много е лесно, промените може да станат още в този парламент”, настоя Стойчев и допълни, че съдебната система трябва да е независима, но не безконтролна.

Гледайте целия разговор във видеото: