Тонът на Европейската комисия по адрес на парламента, изпълнителната власт и Висшия съдебен съвет е дипломатично-вежлив, но в него се съдържа и добре прикрито раздразнение. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” членът на ВСС Камен Иванов ден след публикуването на поредния критичен мониторингов доклад.

Според него в документа е посочена една „поредица от упорито повтаряни грешки и системни проблеми в работата на съдебната власт в България и не само”. По думите му положителните тенденции остават предимно в бъдеще време, докато очакваните от обществото резултати са „липсващи или малозначителни”.

„Рано е, емоциите са много силни, за да се говори за този доклад”, отбеляза Иванов, но изрази надежда, че той ще бъде обсъден във ВСС – спокойно, задълбочено и самокритично, а не „в условията на кризисен пиар”.

Кадровикът посочи, че в последните дни са „избуяли” емоции, които са изместили центъра на вниманието към оставката на ВСС, макар докладът да е значително по-важен. По думите му вчера съветът не е гласувал „против” разпускането си, а е отговорил на призива на две парламентарни групи (ГЕРБ и РБ – б.р.) за колективна оставка, каквато не е възможна, тъй като оттеглянето е „личен, индивидуален и твърде самотен акт”.

Въпреки това, Иванов отбеляза, че все още стои зад по-ранните си коментари, че с много свои действия съдебният съвет се е делегитимирал.