Темите, коментирани от съдия Янева и съдия Ченалова, не са тайна за никого от гилдията. Това заяви председателят на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов. Лично на мен никой не ми е звънял, за да иска подобни услуги. Хората, които ме познават – мен и моя екип – знаят, че няма да отговоря на подобни молби, коментира той.

По думите му Топалов не се интересува дали записите са законни или не, а защо и как се стигнало до статуквото в съдебната система. Трябва да се отговори на въпроса „Кой” – кой постави Янева на ръководен пост, защо, сега ли се разбраха тези факти от нейния живот? Кой назначи съдия Ченалова, кой ѝ позволи да се премести след това, заяви председателят на СГС.

Той заяви, че гарантира, че откакто е на ръководния пост в Софийски градски съд, няма случаи на разпределение на дела. Топалов разказа за предприетите мерки – всички компютри във ведомството са били преинсталирани, ограничен е достъпа на външни лица. Освен това сървърът, който разпределя делата е преместен във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Откакто съм на ръководител, не съм имал усещането или съмнението, че някое от делата може да е „попаднало” при някой колега нарочно, увери Топалов.

Председателят на СГС коментира, че все още не е получил официална покана от ВСС да предостави доклад за работата си. Въпреки това Топалов заяви, че приветства подобна проверка.

По думите му в момента не се провежда реформа в съдебната система, защото промяната на един текст сам по себе си не води до градивни промени. Реформата е по-широка, по-мащабна промяна – изисква определена визия, каза председателят на СГС.

Той потвърди разпространената теза, че има два начина да се влияе на съдебната система и съдебните процеси – чрез съдията и чрез обвинителния акт. Например, в случаите, когато, умишлено или не, обвинителният акт не е качествено изготвен, съдията няма как да спази вътрешните си убеждения и е принуден да отсъди друго.